#4 Hogyan éld túl a sulit - How to survive school

2018. augusztus 30., csütörtök

Eljött az az időszaka az évnek, amitől a diákok, a szülők és a tanárok is a legjobban rettegnek. Az iskolakezdés. Senki se szeretne visszamenni, de ha már egyszer nem lehet mit csinálni, hozzuk ki belőle a legtöbbet. Így hoztam nektek néhány tippet, hogy hogyan teheted egyszerűbbé a napokat a tanév alatt.
The time has come. The nightmare of every student, parent and teacher. The start of school. Nobody wants to go back, but we can't do anything against it so let's get the most out of it. I brought you some tips how you can make your schooldays easier. 


1. Motiváló környezet - Motivational environment
Számomra ez egy nagyon fontos dolog, motiváció nélkül nagyon nem megy semmi sem. Viszont ha szép, inspiráló dolgokkal veszem körbe magam, néha még a matekfüzet felé és viszonylag lelkesen tudok leülni. A maradék napok egyikéből szánj néhány órát arra, hogy kitakarítod, rendet teszel a szobádban, valamint kidekorálod azt. Jöhetnek a legkedvesebb nyári fényképek, idézetek, és a pinteresten is rengeteg DIY ötletet lehet találni. És ami még szerintem nagyon fontos, hogy a tanszereid is olyanok legyenek, amiket örömmel használsz. Néha ezek nagyon drágák tudnak lenni, de mindent meg lehet találni olcsóbban is, ha jó helyen keresed. Valamint itt is használhatod a kézügyességedet, és te magad dekorálhatod ki az "uncsi" füzeteket. Egyik évben például a legsnasszabb, de jó minőségű füzeteket natúr színű csomagolópapírba csomagoltam és ezüstszínű filccel rajzoltam rájuk különböző mintákat.
It's a very important thing for me because without motivation I can't do anything. But when I surround myself with nice and inspirational things, sometimes I sit down heatedly even to the math book. Take one of the rest summer day and clean up your room and decorate it. Use your favourite pictures from the summer, quotes or DIY things from pinterest. And I also think that it's important that your school stuffs should be beautiful and you should find joy in them. Sometimes they can be expensive but when you now where you can find cheap you have the case. And you can also DIY them as well. Two years ago I just wrapped the simplest notebooks into nude wrapping paper and drew on them with a silver pen.

2. Időbeosztás - Scheduling
Nekem talán ezzel a ponttal van a legnagyobb problémám. Nem nagyon tudok nemet mondani, ráadásul mindig mindent szeretnék csinálni, amiből legtöbbször az lesz, hogy maga alá temetnek a tennivalók, teljesen kimerülök, de érdemlegesen egyik dologhoz se tudok hozzátenni. Így idén megpróbálom egy kicsit lejjebb faragni a délutáni programjaimat, hogy ne csak este nyolckor essek haza és álljak neki tanulni. Azonban a túloldalra se szabad átesni, mert a túl sok "tanulásra szánt időből" tuti henyélés lesz, ami megint csak nem vezet sehova sem. Azt ajánlom szerezz be egy aranyos kis határidőnaplót, és őszintén mérlegeld, hogy mennyi az, amennyit be mersz vállalni, amennyit az erőd enged. Ne hagyd hogy egyszerre sok minden torlódjon fel egy helyre, hanem próbálj meg az órákon nagyon odakoncentrálni, és sokszor kevesebbet tanulni délutánonként, hogy kevesebb maradjon a hétvégére. Ezzel el is érkeztünk a következő pontunkhoz.
I have the most problem with this  from all of the points. I can't say no most of times and I always like to do a lot of things. It is usually turns out that my roles burying me, I became exhausted but I can't do any real work. So this year I'm going to try cut down my extra afternoon lessons because I don't want to arrive home at 8 at the evening and start learning just after that. But you shouldn't go right to the opposite side because the too much 'time for studying' is going to turn into idleness which isn't a good thing too. I really recommend to buy a cute diary or make a BuJo and think honestly bout how much work can you do. Do not let much work jam into a short time but learn a little more at the weekday's afternoons so there's going to be less for the weekends. And here we are at our next point.

3. A hétvége a tiéd - Weekends are your
Terveim szerint -ha az előző pont feltételeit teljesítem- péntek délután befejezem a tanulást, így a hétvégére semmi, vagy nagyon kevés tanulnivaló marad. Így a szombatot tölthetem aktív pihenéssel, mindennel, ami belefér: túrázás, városnézés, koncertek, stb. A vasárnap pedig jöhet az igazi relax, a családdal töltött minőségi idő, a blogolás, és ha marad még egy kicsi, akkor tanulás. Így akkor azt kell hogy mondjam, ki lehetne bírni a tanévet. Magamnak megígérem -és szerintem tedd ezt te is-, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a hét folyamán, hogy ilyen hétvégéim lehessenek.
According to my plans when I complete the last point's criterions I'm going to finish studying on Friday afternoon. So I can spend my Saturdays with active recreation with everything what I can do in a day: hiking, city tours, concerts, etc. And Sundays with actual relaxation, quality time with family, blogging and if there is still some: then a little studying. I promise myself - and I think that you should too- that I'm going to do everything for weekends like this.

4. Maradj ki a drámákból - Stay out of dramas
A suliban sok ember van összezárva -ráadásul főleg tizenévesek- így elkerülhetetlen, hogy valami balhé ne legyen időről időre. És ebből igyekezz lehetőleg kimaradni. Ne add tovább a pletykákat, sőt az ilyen mérgező embereket az élet ezen területén is zárd ki. Jobb, ha egypár, vagy akár csak egy olyan ember  melletted, akik inspirálnak, megmosolyogtatnak, nem pedig rombolnak állandóan. Persze ha a lelkiismereted azt diktálja, hogy kiállj valaki mellett, az igazság mellett, tedd azt, de csakis akkor, ha tényleg helyesnek tartod amit és ahogyan teszel!
There are a lot of people locked together -and mostly teenagers- so dramas always happen. And you should try stay out of them. Don't gossip and also cut those toxic people out of your life because they're bad for you in so many ways. It's better to have just a few or even only one good friend who inspires you and make you laugh instead of somebody who always destroys. Of course when something unfair happens and your conscience tells you that you should stand up to the truth then do it. Be a kind person!

5. Kezeld helyén a sulit - Handle the school on the right way
Igen, nagyon fontos dolog a suli, de nem ez a legfontosabb dolog az életben. Pláne, hogy valószínűleg tele van olyan dolgokkal, amik marhára nem érdekelnek. Találd ki minél hamarabb, hogy mik azok a tantárgyak, amiket élvezel és jó vagy bennük, találd meg azt a szakmát (ha még nem tanulsz alapból egyet), ami a legjobban illik hozzád, és feküdj rá, ami ahhoz szükséges. A többit meg tényleg csak annyira vedd komolyan, amitől a saját lelkiismereted diktálja. Ne fáraszd magad feleslegesen, nem éri meg. Viszont ha egy tanácsot elfogadsz, amit mindentől függetlenül nagyon tanulj, azok a nyelvek. Az élet minden területén szükséged lesz rá, akárki lesz majd belőled.
Yeah, it's important and everything, but I don't think it's the most important thing in your life. And it's full of stuffs that you don't care. Make it clear what you want from your life, find your dream work and the subjects that you'll need to accomplish it and study them hard. But allow yourself that you will learn the rest of them as much as you want and your conscience let you. Don't make yourself extra and needless work and stress - you're just going to be exhausted. The only thing that you must learn -and it don't depends on your dream work!- is  foreign languages! 

+1. Élj! - Live!
Bármilyen hihetetlen, az élet nem áll meg amiatt, hogy becsengetnek, ugyanúgy ott vannak a barátaid, ugyanúgy vannak helyek, amik csak arra várnak, hogy felfedezd őket, olvasatlan könyvek, meghallgatásra váró zenék. Élmények. Ne hagyd, hogy beszürküljön az életed, hiszen az ősz és a tél is csodálatos évszakok, csak meg kell benne találnod azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek.
Even if it looks impossible life doesn't stop when the bell rings. You still have friends, there are still places you have to visit, unread books, musics that wait for you to listen them. Don't let your life turn grey because fall ad winter are amazing seasons too, you just have to find those things in them that make you happy.


Remélem hasznosnak találtad ezt a néhány sort, ha van még néhány tipped, kérlek írd meg lent kommentben, hogy mindannyian tudjunk tanulni belőle.
I hope you guys found my tips useful and if you have some more don't keep it for yourself, please write it to the comments below. Maybe we can learn from it.
Ölel téged,
Virtual hugs,
Csenge✧

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Theme by: Pish and Posh Designs